Przed świętami wielkanocnymi do jakiejś gazety (niestety nie pamiętam jakiej) dołączona była książeczka z różnymi przepisami. Jeden z nich przypadł mi do gustu, dlatego postanowiłam go sobie przepisać do mojego zeszytu z przepisami. Spodobał mi się głównie z trzech powodów:
1. Bardzo ładnie prezentował się na zdjęciach.2. Był prosty więc nawet bez umiejętności kulinarnych mogłam sobie z nim poradzić.
3. Nie wymagał zagniatania ciasta (jakoś nie umiem tego robić, bo zaraz mnie bolą ręce :) ).

- 1 litr mleka
- 1 szklanka cukru
- 250g margaryny
- 1 szklanka kaszy manny
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 4 łyżki rodzynek, orzechów lub cukierków czekoladowych (ja robiłam tylko z cukierkami)
- 1 opakowanie białej lub mlecznej czekolady
- herbatniki
Przygotowanie:
- Mleko, cukier i margarynę wkładamy do garnka i podgrzewamy stale mieszając do czas, aż tłuszcz się roztopi.
- Stopniowo wsypujemy kaszę mannę i doprowadzamy do zagotowania wciąż mieszając.
- Gdy masa zgęstnieje dodajemy kakao, wiórki kokosowe, cukierki czekoladowe (rodzynki, orzechy) i cukier waniliowy
- Tacę lub blaszkę wykładamy herbatnikami, na których rozsmarowujemy wcześniej przygotowaną masę i przykrywamy ją kolejną warstwą herbatników.
- Wierzch ciasta obciążamy np. kładąc na nim deskę do krojenia
- Wierzch polewamy polewą i dekorujemy cukierkami.
Mi ciasto smakowało ale ja ogólnie lubię takie ciasta z herbatnikami. Było słodkie ale nie przesłodzone czy mulące, co mi się podobało. No i jego zrobienie zajmowało mało czasu, tak samo jak czekanie, żeby go spróbować. :)
Polecam i smacznego :)
Kiedyś jadłam takie cudaczne ciasteczka i były bardzo smaczne:)
OdpowiedzUsuńPS. Uroczo je udekorowałaś:) Niby prosto, a bardzo fajnie to wygląda:)
dzięki :) w tej gazecie były udekorowane takimi różowiutkimi cukierkami, ale nie wiedziałam gdzie takie kupić :)
UsuńWygląda smakowicie, ja też lubię ciasta z herbatnikami ;)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł, wyglądają apetycznie :D
OdpowiedzUsuń